Home
Mensenrechten in Marrakesh? Blokkeer ook eens een vliegtuig!

Harbers: mensen deporteren en de dood in jagen is illegaal

Even een berichtje voor Mark Harbers om te beginnen, de opvolger op het ministerie van klassejustitie en onveiligheid op de post van vreemdelingenhaat, geheel in lijn met zijn deportatievoorgangers Dijkhoff, Teeven, Leers, Albayrak, Verdonk en nog verder terug:

Je bent een crimineel en een terrorist. En een schrijftafelmoordenaar net als alle anderen. Ja, geef de peer pressure maar de schuld. De cultuur en de tradities van Neederland die bepalen dat je vluchtelingen niet moet geloven, dat niet witte, niet westerse immigranten maar gelukzoekers zijn, profiteurs. Ja, ik hoor je: ‘we hebben het met ons allen zo afgesproken’. ‘Neederland is vol’. ‘Eigen volk eerst’. Oh, oeps. Dat laatste beter niet te openlijk, dat is voorbehouden aan Wilders en Baudet en de fascistische stoottroepen in Brussel.

Maar je snapt waar ik heen wil, Harbers. Je zegt dat de mensen die zelf met de auto vluchtelingen uit Griekenland willen ophalen illegaal bezig zijn, dat het strafbaar is, mensensmokkel zelfs. Dit is natuurlijk geheel in lijn met de Europese traditie van het vervolgen van mensen die solidair met vluchtelingen in actie komen. Geheel in lijn met de veroordeling van de Stansted 15 wegens terrorisme, en geheel in lijn met de veroordeling afgelopen week van 7 Franse activisten, de Briançon 7, omdat ze in een mars samen met 20 vluchtelingen de Italiaanse – Franse grens overgingen om hen te beschermen tegen fascisten in april afgelopen jaar.

Gaat weer lekker zo met de criminalisering. Niet verbazingwekkend ook, vluchtelingen en migranten criminaliseren we al decennialang dus wie met hen samenwerkt, of hen helpt, kan alleen maar een gevaar voor de staatsveiligheid zijn. Nee, we moeten natuurlijk wel de controle houden, mensen lekker laten creperen in de winterkou van de Griekse kampen, eerst even uitvoerig ‘screenen’ om zeker te weten dat het geen terroristen zijn en dat ze wel ‘kans maken’ op asiel hier. Ja, door dat laatste alleen al komt natuurlijk niemand binnen. Afghanistan heet veilig te zijn, als je homoseksueel bent is er geen mogelijkheid ter wereld om dat te bewijzen bij de IND hier, en zelfs als je een Armeens gezin met gewortelde kinderen bent dat kerkasiel heeft in Den Haag moet je nog steeds oprotten. Hetzelfde geldt voor al die gezinnen met kinderen in de grensgevangenissen die gezinslocatie heten, om over Kamp Zeist nog te zwijgen want daar staat dus echt een muur met stroomdraad om gezinnen en kinderen heen. Asiel? Wat is dat? Dat is toch iets voor honden en katten?

Voor wie zich nog niet zo verdiept heeft in de persoon van onze staatssecretaris in deportatiezaken, even een ultrakorte screening: Harbers is een echte gayservative. Doet ongetwijfeld jaarlijks met zijn vriend lekker mee met de Gay Pride in Rotterdam, en vindt zichzelf heel modern en progressief en vooral liberaal. Maar Harbers is geen haar beter dan zijn voorgangers die wat meer opvielen door hun voortdurend hardvochtig in de publiciteit treden. En hij begint aardig van hen te leren. Het zal me benieuwen wat er gebeurt als We Gaan Ze Halen daadwerkelijk met vluchtelingen terug probeert te komen. Dikke kans dat Harbers zijn handen in onschuld mag wassen omdat een van de landen op de route de karavaan al tegenhoudt en in de gevangenis gooit. Harbers zal dan zeggen: ik heb nog gewaarschuwd! Toch aardig, nietwaar?

Het wordt tijd voor meer acties zoals in de Alpen en op Stansted airport. Vluchtelingen de grens over helpen. Deportaties tegenhouden. Het kan. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen. De ophaalactie van We Gaan Ze Halen is ook mooi, maar of die kans maakt? De openlijke aankondiging dreigt er vooral een symbolische actie van te maken die druk op de politiek moet zetten. Een ander gevaar: het selecteren van vluchtelingen. Hoe willen ze dat gaan doen? Speel je dan zelf niet voor IND? En we mogen vooral niet meegaan in het idee dat we mensen alleen toestaan hier even te verblijven omdat we weer eens gastarbeiders nodig hebben, zoals afgelopen week in Duitsland werd aangekondigd. Dat is een typisch kapitalistische gedachtegang van migratie- en bevolkingscontrole. Het willen gebruiken van mensen. Met asielbeleid heeft dat niets van doen. Met vrijheid van beweging nog minder.

Het is zaak om zonder aanziens des persoons de vrije beweging mogelijk te maken. Criteria zijn per definitie racistisch en kolonialistisch. Nobody is perfect. Als je hier alleen mag zijn als je de maatschappij wat oplevert en nooit naast het potje piest, dan hup alle politici in een boot de Noordzee op en zoek het maar uit op de Noordpool. Kunnen ze gelijk zien wat voor enorme schade onze consumptiemaatschappij, onze kapitalistische meer-meer-meer economie, aanricht. Dat het tijd wordt om naar kinderen te luisteren, in plaats van hen te deporteren. Terroristen als Harbers, Rutte, Dijkhoff en nog een hele lange rij van dat tuig kunnen we hier niet hebben. Die kunnen we niet gebruiken. Ze maken alleen maar alles kapot. Wegwezen, met hekken, gevangenissen en muren en al! We Gaan Ze Slopen.

Joke Kaviaar, 21 december 2018